Yaşamın 5 Alanı ve Mutlu Olma Yolları
"Yaşam kendini keşfetme yolculuğudur."
Yaşam dediğimiz serüven kendini tanıma, anlama ve potansiyelini doğru kullanma yolculuğudur. Bu yolculukta düşmeler kalkmalar, sağa sola savrulmalar, acı tatlı ne var ise hepsi yaşama dairdir ve bizim davranışa dönüştürdüğümüz alışkanlıklarımız buna yön verir.
Kendisi ile barışık, kendi karakter ve kişilik özelliklerini bilen, kendisini tanımış bireyler karar alırken de bu bilinçle hareket edecekleri için yaşamda daha başarılı, mutlu ve huzurludurlar.
Yaşamda önceliklerini belirleyebilmek kendini tanımak ve anlamaktan geçer. Gerçek amacınız mı yoksa o zaman için gereken mi buydu bu farkı fark etmek, durumu kontrol etmek için çok önemlidir.
Gelin kendimizi tanıyalım ve hayattaki amaçlarımızı belirleyelim.
Kendimizi tanımaya 1 soruyla başlayalım.
Hayatınıza baktığınızda kaç farklı alandan oluşuyor?
Örneğin;
20 yaşındaki bir üniversite öğrencisi için; aile hayatı, okul hayatı, sosyal arkadaşları gibi.
Lütfen 1 kâğıt kalem alın ve kendi alanlarınızı yazın.
Bu alanları düşünürken de “Siz en çok kiminle iletişim halindesiniz?” diye sormak istiyorum. Bu sorunun cevabı da ilk sırada olması gereken alanınız…
Gelin Başlayalım!
1-Bireysel Alan
İnsan en çok kendisi ile iletişim halindedir. Uyanır uyanmaz kendinizle konuşursunuz. Yatağa ilk yattığınızda yine kendinizle konuşursunuz. Aslında en çok kendinizle iletişimdesinizdir. Bu nedenle Bireysel Alanınız size ait ve sizi geliştirecek planlar, programlar ve aktiviteler ile dolu olmalıdır. Bu nedenledir ki; hayatımızın 5 alanının en önemlisi ve ilk sırada beslenmesi gerekenidir.
2-Aile / Özel Alan
Aile/Özel alanımız, kendi çekirdek ailemiz, anne-babamız, eşimiz, çocuklarımız, kardeşlerimiz, evli değil isek belki kız/erkek arkadaşımız yani özel ilişki partnerimiz ve aile fertleri ile olan ilişkilerimizi yürüttüğümüz önemli alanlarımızdan birisidir.
3-İş/Okul Alan
İş hayatımız ya da öğrenci isek okul hayatımız, başlı başına hedefler konulması, planlanması ve yönetimi gerekli alanlarımızdan bir tanesidir.
4- Sosyal Alan
Arkadaşlarımızla ve dostlarımızla yani iş- aile ve bireysel alanımızdan bağımsız diğer insanlar ile iletişimde olduğumuz alanımızdır.
5- İletişim
Bu alanımız bizi karakter özelliklerimize göre şekillendirir. Çevremizdeki diğer insanlarla ve hatta canlılar ile nasıl bir iletişim dilinde olduğumuz, onlarla etkileşimlerimizi belirlediğimiz alanımızdır.
Artık çok genel bir çerçevede hayatımızın hangi alanlarında zaman ve emek harcıyoruz görebiliyoruz. İşte tüm bu alanlar ile ilgili doğru konulmuş akılcı hedefler bizi her zaman başarı, mutluluk ve huzura götürecek hedeflerdir.
5 Alanda Amaçlar Neler Olmalıdır?
1-Bireysel Alan:
Kendinizi geliştirecek her hobi, kitap, spor, müzik, hayal kurma, dinlenme, tatil, gezi/seyahat, belki bir belgesel, bir film ve daha birçok şey bireysel alanınızda sizi besleyecek şeylerdir. Sağlıklı beslenmeye özen göstermek, spor yapmak, kitap okumak, müzik dinlemek, günlük aktivite planınızda mutlaka olması gereken eylemler olsun. Çünkü siz kendinize ne kadar çok özen gösterir ve kendinizle ilişkiniz ne kadar iyi olursa diğer alanlarda da o kadar güçlü olabilir ve doğru kararlar alabilirsiniz.
Kendinize “bireysel alanınız” için amaç belirleyin. Örneğin; “Kendisi ile mutlu, huzurlu, daima gelişime ve öğrenmeye yönelik bir yaşam” diyebilirsiniz. Bu amaç sizin öz bilincinizden gelir. Öz bilinciniz sizi sizden iyi tanır. Siz dışa dönük bir insansanız ve “kendi kendime bir dağ evinde yaşayıp, bahçede meyve yetiştirip, sessiz bir yaşam seçiyorum” derseniz, evet tabii yapabilirsiniz ama bir süre sonra; tası tarağı bağ bahçeden toplayıp şehrin kalabalığına kendinizi atmak isteyeceksiniz. Öz bilinç yanılmaz. Sizi er ya da geç en huzurlu edecek şeyi size verir. Bu nedenledir ki hayatta hedefler belirlerken kendinizi tanımak asıl olandır.
Kendinize ait olumlu ya da geliştirilebilir yönleri tespit edin. Çevrenizle olan iletişiminizde en çok neyde zorlanıyorsunuz nedenlerini kendinize sorun. Geliştirilmesi gereken yönler, geçmiş tecrübelerden kalan korkular vb. tüm bunları bir plana dökün. Hepsini tek tek geliştirin, ya da geride bırakın! Ama bırakın.
Hayatınız ancak olmayacak şeyleri oldurmaya çalışmakla değil yapabileceğiniz şeyleri çoğaltmakla keyifli hale gelir.
2-Aile / Özel Alan:
Ailenizle, partnerinizle, çocuklarınızla ya da ebeveynlerinizle olan iletişiminizde her zaman güven, saygı ve sevgi zeminine oturacak hedefler koyun. Aksi davranışlarda, bunlar sizin bireysel alanınıza da zarar vereceği için, aile alanınızda mesafe koymanız gereken kişilere mesafeli olmayı başarmalısınız.
Örneğin; 3 kardeşsiniz ve kardeşlerden birisi ile maalesef gerginlikler yaşıyorsunuz. Bu durumda abla, abi ya da kardeş olmaktan ziyade önemli olan şey; kendiniz ve öz bilincinize aykırı davranabilir mi, davranamaz mısınız? Doğru soru bu olmalıdır. “Ben ablasıyım, nasıl böyle konuşur?”, “Ben babasıyım bana nasıl böyle davranır?” vb. şikayet cümleleri yerine “doğru mu değil mi?” sorusunu sormalısınız. Doğru değil ise abla da olsanız, baba da olsanız, eş de olsanız size hiçbir kişi ve koşulda uygun olmayan bir şeyi kabul etmek yerine, nazik ve açık bir iletişim dili ile bunu onaylamadığınızı bu nedenle mesafe koymanız gerektiğini dile getirmeniz en akıllıca davranış olacaktır.
3-İş/Okul Alanı:
Birçoğumuzun en çok zaman harcadığı, buradaki heyecan ve sorunları diğer alanlarına taşıdığı, günümüz imkan ve teknolojisiyle hayatta kalma mücadelemizdeki en önemli silahlarımızdan olan iş yaşamımız yine en önemli alanlarımızdan biridir. Öğrenciler için bu alan okul hayatı olarak karşımıza çıkıyor. Hayatta kimi insanların ikna, kimilerinin teknik ve üretim, kimilerinin de hizmet ve güler yüz alanında başarıları yüksektir. Öncelikle hangi alanda üretken ve başarılı olduğunuzu tespit etmeniz mutlu ve huzurlu bir iş yaşamı için ana etkendir. Yetenek ve beceri sahibi olduğunuz bir alanda kendinizi üretken, yaratıcı ve başarılı hissetmeniz çok daha hızlı ve kolay olacaktır. Yeteneklerinize uygun işi yapmanız başarıyı kısa sürede yakalamanıza ve daha üst kademelere yükselebilmenize destek olacaktır.
İş yaşamınızda bulunduğunuz iş, şirket, patron, yönetici… gibi tüm işle ilgili parametrelerinizi gözden geçirin. Sevdiğiniz işi mi yoksa mecbur olduğunuz işi mi yapıyorsunuz önce bunu belirleyin. Mecbur olduğunuz işi yaparken de yeni bir kariyer planı oluşturabilirsiniz. Küçük hedefler ile belirlediğiniz amaca yönelik davranışlar geliştirmelisiniz. Sizi mutlu edecek alan satış ya da hizmet sektöründen ziyade masa başı muhasebe ya da insan kaynaklarında çalışmak olabilir. Buna istek duyuyor, o alanlara merakınız ve ilginiz daha fazla ise, şimdiden o alanlarda edineceğiniz mesleki sertifikaları araştırıp, edinmeye başlayabilirsiniz. Hatta belirli dönemlerde şu an çalıştığınız işyerinden talep edeceğiniz rotasyon, bir gün size o hayal ettiğiniz masayı ve çalışma koşullarını verebilir. Önemli olan kendi potansiyelinizde yetenekleriniz neler, ne iş yapmalı ve buna hangi hedeflerle ulaşacağınızı belirlemenizdir.
4-Sosyal Alan
İnsan sosyal bir varlıktır ve varoluş tarihinde bilgiye olan merakı öne çıkmaktadır. Yani bizler her zaman bilgi ve öğrenmenin peşinden giden sosyal varlıklarız. Sosyal çevremiz de bu öğrenmenin önemli kaynaklarından biridir. Tiyatro, sinema, arkadaşlarımızla yaptığımız tatiller, yenilen yemekler ve tüm bunlar olurken ortaya çıkan duygu, düşünce bilgi ve beceri aktarımları bizi ve hayata bakış açımızı şekillendirir. Bu nedenledir ki “Çevrenizdeki 5 insanın ortalamasısınız” sözü son derece gerçekliği olan bir sözdür.
Sosyal çevremizde kimlerle nerede olmak isteriz, sınırlarım neler, hangi konularda konuşmaktan hoşlanırım, faydalı/zararlı gördüğüm olaylar neler, gündem ve gelecek gibi konularda fikir alışverişi yaptığımız bazen aşk acımızı bazen başarısızlıklarımızı paylaştığımız çevremizdeki insanlarla olan iletişimimiz bizim yaşam enerjimizi besleyebilir de, tüketebilir de. Daima size yaşam enerjisi veren sosyal bir çevrede doğru hedefler ile sağlıklı bir sosyal iletişimde olmayı seçmeliyiz. Dostlarımız kendi seçtiğimiz akrabalarımızdır. Çoğu kardeşlerimizden bile yakın olabilir. Bu kişilerle bağımlılık değil bağlılık dolu ve geliştirici bir iletişimde misiniz lütfen bakın. Bağımlı ilişkilerde olmayın. Bağlılık duyduğunuz sosyal ilişkiler size katma değer sağlayacaktır.
5-İletişim
Tüm diğer alanlarda yaşadığımız huzur bu alanımıza yansır ve dünya ile sarmaş dolaş olmamızı sağlar. Aksi durumda yani diğer alanlarda huzursuzluk yaşıyor isek bu alanımızda da dünya ile kavga eder biri olabiliriz.
Bireysel alanında kendisine zaman ayıran, hedefler belirleyebilen, iş ve özel hayatında dinamikleri yönetebilen, sosyal çevresinde dengeli ve doğru iletişimi yakalamış kişiler genel olarak tanımadığı insan ve ortamlarda da rahattırlar. Mutlu, huzurlu ve başarılı hissettiğiniz günlerde herkese bir selam verme, gülümseme eğilimindesinizdir. Çünkü güçlü hissedersiniz.. Benzin alırken benzinci ile merhabalaşmak, markette kasiyere bir kolay gelsin demek, okuldaki koridorları paspaslayan Mehmet Efendi’ye “Mehmet Abi kolay gelsin” demek insanın iç huzur ve bulunduğu ortamda hissettiği sevgi ve saygıyla alakalıdır.
İnsanlar ve hayatla iletişiminiz hep olumlu, yapıcı ve sevgi dilinde olursa verdiğinizin karşılığı size aynı ölçüde gelecektir.
5 alanımızı ve nelerle besleyeceğimizi öğrendiğimize göre şimdi sıradaki eylemlerimiz neler olmalı?
- 5 alanda amaçlar belirlemek
- 5 alanda haftalık plan yapmak
Bakalım 21 gün sonra neler değişmiş olacak….
Çoğu zaman mutlu her daim huzurlu kalın.
Haber Bülteni
Haber bültenine abone olun, Tüm yenliklerden haberdar olun.